Een factuur of vordering is niet voor eeuwig geldig. Uw vordering kan verjaren. De verjaringstermijn is in principe 5 jaar, afhankelijk van het feit of u aan zakelijke klanten of consumenten heeft geleverd.

De gedachte achter deze verjaringstermijn is eigenlijk heel logisch. De wetgever wil de debiteur beschermen tegen vorderingen die hij niet meer hoefde te verwachten. Wanneer u pas na enkele jaren een factuur verstuurt naar uw debiteur, weet deze misschien niet eens meer over welke dienst (of product) het gaat.

Verjaringstermijn vordering of factuur

Om dit te voorkomen kent het Burgerlijk Wetboek een aantal bepalingen over verjaring. De hoofdregel is een verjaringstermijn van twintig jaar. Na die periode van twintig jaar kunt u niet langer uw recht afdwingen voor de rechter. Uw factuur is verjaard. De wet kent echter veel uitzonderingen op deze hoofdregel. Een belangrijke uitzondering geldt voor een vordering voor een betaling van een bedrag uit een overeenkomst. Dit zal waarschijnlijk op u van toepassing zijn. Deze vordering verjaart al na vijf jaar. Levert u aan een consument dan geldt zelfs een nog kortere termijn. Uw vordering verjaart dan al na 2 jaar.

Verjaring bij levering aan zakelijke klanten

Bij zakelijke klanten bijvoorbeeld, verjaart een factuur of vordering dus na 5 jaar. Deze 5 jaar gaan in na de betalingstermijn. Afhankelijk van uw betalingstermijn, zal dit in de regel ongeveer 30 dagen na de factuurdatum liggen. De verjaringstermijn is vastgelegd in de wet. Het staat u echter vrij met uw klant een andere verjaringstermijn af te spreken. Afhankelijk van wat u met uw klant afspreekt, kan de verjaringstermijn korter of juist langer dan 5 jaar zijn.

Verjaring bij levering aan consumenten

Heeft u een product geleverd aan een consument? Dan is de verjaringstermijn al na 2 jaar. Heeft u een dienst aan een consument geleverd, dan geldt wel de termijn van 5 jaar.

Verjaring voorkomen door stuiten vordering

U kunt de verjaringstermijn verlengen door de verjaring te stuiten.

 

Gratis incasso advies? bel 070-222 66 00

Of mail naar: info@casiaincasso.nl